Styling balkon

Spring is in the air.

Visitekaartje 

Zoals een tuin het visitekaartje is van een huis zo is het balkon dat van je appartement.  Op dit moment zou je niet zeggen, maar het voorjaar komt eraan!. Dit betekent dat je zo snel mogelijk wilt gaan genieten van de zonnige momenten op het balkon.

Nu weet ik niet in wat voor een staat jouw balkon verkeerd maar de meeste zullen toch wel last hebben van een flinke groene aanslag, halflege bloempotten en zelfs flinke onkruidvorming in de bloembakken. Tuinmeubels die wel hun beste tijd gehad hebben of staat er zelfs nog helemaal niets. Tijd om aan de slag te gaan dus.

Waar ik echt heel er vrolijk van wordt, zijn bakken vol met bloemen, hangplanten, gezellige zitjes, bankjes met lekker veel kussens, kaarsen op de tafel. Kortom de omgeving in de relaxmodus.

 

Hier loop ik alleen wel tegen een flink probleem aan want de meeste balkons zijn niet bepaald ruim en voor je het weet staat het balkon zo vol dat het eerder benauwend dan relaxt aanvoelt. Daarnaast lijkt de ruimte door alle verschillende kleuren en spullen meer op een caleidoscoop dan op een balkon met een volwassen en mooie uitstraling. En dat laatste is natuurlijk wat je wilt bereiken. 

Hoe en waar begin je dan?

Planten en kussens horen onlosmakelijk bij een gezellig balkon maar probeer het te beperken tot één hoofdkleur, laat het looppad vrij en kies eens voor een hoekbank met extra dikke kussens in plaats van (te grote) stoelen. Zorg vooral dat de basis rustig is door te kiezen voor lichte, natuurlijke tinten en materialen.

Je kunt beter een deel van je balkon reserveren voor diverse planten door gebruik te maken van verschillende hoogtes. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld oude kistjes of krukjes in verschillende hoogtes. Begin met laagblijvers die juist in de breedte groeien en eindig met ranke klimmers. Hou het wel bij een rustig kleurenpalet.

Heeft jouw appartement een loggia, bevestig dan ook een aantal hangplanten aan het plafond en plaats een klimrek tegen de muur en vul die niet alleen met voorjaars- zomerbloeiers maar ook met verse tuinkruiden. Je creëert zo automatisch meer loopruimte. 

Ruimtelijk effect.

Heb je geen ruimte voor een bank, kies dan voor stoeltjes met een rotan look. Dit design zorgt voor een ruimtelijk effect en geeft een mooie, rustige uitstraling.

In plaats van bloembakken aan het balkon te hangen kun je er voor kiezen om hier een inklaptafel aan te hangen. Zo hou je wanneer je deze niet gebruikt meer loopruimte over en loop je geen risico dat plantenbakken vallen 😊 Eén muur richt je in als basis voor planten. Je kunt bakken tegen de muur bevestigen maar je kunt ook een oud ladekastje hergebruiken. Schilder deze in een opvallende tint als kleuraccent of hou kies juist voor zwart. Combineert prachtig met groenblijvers. Vergeet niet om worteldoek in de lades te bevestigen voordat je de hydrakorrels en aarde er in doet.

Hou je vooral in met accessoires. Liever 2 grote items dan allerlei prullaria. Afgezien van het feit dat die meestal gruwelijk in de weg staan, geven ze meer een rommelig dan een sfeervol effect. Wil je een vergrotend effect? Hang dan in plaats van een tuinposter een spiegel aan de muur. Je ziet de planten en de omgeving er in terug waardoor het balkon optisch een stuk groter lijkt. 

Veel plezier en straks lekker van de zon genieten en van je mooie balkon!

Carin.

 

PS: Op Pinterest vind je fantastische voorbeelden maar heb je werkelijk geen idee waar je moet beginnen? Bel me even dan zorg ik voor een mooi plan waar jij mee aan de slag kan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *