Blog: Professionele woningfotografie & styling levert geld op

Woning in verkoop? Zelf foto's maken vs Professionele fotograaf

Zoveel keuze, zoveel vrijheid, zoveel mogelijkheden, zoveel geld uitsparen.  Allemaal kreten die je tegenkomt op de site van diverse internetmakelaars.

De huizen vliegen als heerlijke broodje over de toonbank bij de warme bakker. Het is nu de tijd om je huis te gaan verkopen en waarom zou je een vakman inhuren wanneer je het zelf kan. Je gaat gewoon zelf je huis verkopen. Lekker makkelijk, alles zelf in de hand en niet geheel onbelangrijk het scheelt je bakken met geld. Inmiddels heb je het hele internet afgestruind naar de goedkoopste makelaar, je hebt een tiental offertes opgevraagd en dus staat jou niets meer in de weg om te beginnen met de verkoop van je woning. So far so good. 

De presentatie van je woning is een eitje. Het ziet er toch allemaal geweldig uit? Dus waarom zou ik dan ook niet zelf even wat foto’s maken? Spaart je heel veel geld uit en je hoeft geen afspraak te maken met een onbekend persoon of een vrije middag te nemen, kortom er zijn legio redenen te bedenken waarom je niet zelf de camera pakt.  Maar vaak gaat het hier helemaal mis omdat men denkt het wel ‘even’ te zullen doen en de ‘koper’ komt toch wel. 

 Veel gemaakte denkfouten zijn:

 Fout nummer 1Tegenwoordig zijn de telefoons uitgerust met een uitstekende camera dus je schiet gewoon een paar foto’s waarvan jij denkt dat deze een uitstekend beeld geven van jouw woning. Tussendoor een close-shot van een lopende kraan of dat leuke bloemetje op tafel 

Fout nummer 2Goed, de woonkamer is opgeruimd en er staat voor een verse bos bloemen op tafel maar voor de rest wordt er geleefd in dit huis dus daar kijkt de koper wel doorheen. In principe gaat toch alles het huis uit. 

Fout nummer 3. Tijdstip en weersomstandigheden waarop de foto’s gemaakt worden. Het tijdstip of de weersomstandigheden maken helemaal niet uit en laat in de middag of vroeg in de ochtend schijnt de zon zo gezellig naar binnen en ach het regent nu eenmaal toch vaak hier bovendien het is toch hartstikke sfeervol al die lampen aan.

Fout nummer 4. Je maakt zoveel mogelijk foto’s van de tuin want hoe meer foto’s hoe beter. Gezellige foto’s van een feestje of een BBQ, of nee die ene foto waarop jezelf heerlijk ligt te zonnen in de tuin kan de koper zich al helemaal inleven. 

Fout nummer 5: De stand van de camera. In portrait of landscape, huh? Dat maakt toch geen verschil als de ruimte er maar op staat. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Ja een spiegel liegt niet en weerspiegelend glas ook niet. 

Beetje scheef beetje donker beetje rare hoek
Klaar voor de verhuizing
Spiegelbeeld vertel eens even ..

De praktijk.

Helaas zie je hierdoor in de praktijk nog steeds hele slechte foto’s op Funda. Uit ervaring weet ik dat wanneer je zelf foto’s maakt je denkt dat de foto’s eruit zullen zien zoals jij naar de ruimte kijkt. Je ziet immers jouw huis door jouw ogen en niet door de ogen van een vreemde. Dat maakt dat onze blik als het ware vertroebeld is. Goede foto’s maken is een vak apart en dat leer je niet even in een middagje tussendoor. 

Een aantal voorbeelden van een slechte kwaliteit foto’s:

 • ·        Donkere foto’s, wazige beelden.
 • ·        Scheve foto’s, tijdstip en datum vermelding, verkeerde hoek.
 • ·        Verkeerde belichting, veel tegenlicht, verticale foto’s
 • ·        Spiegelbeeld in raam, douche of spiegel.

 Een aantal voorbeelden van een slechte presentatie:

 • ·        Onopgeruimde vertrekken, verzamelingen.
 • ·        Persoonlijke foto’s, te veel persoonlijke spulletjes in beeld.
 • ·        Huisdieren in beeld, onopgemaakte bedden.
 • ·        Veel te veel kleurgebruik in een kamer, te veel meubels en accessoires
 • ·        Juist veel te leeg en sfeerloos.
 • ·        Zogenaamde sfeerbeelden die geen toegevoegde waarde hebben. De foto’s komen immers niet in het VT wonen magazine. 
Sfeervol doorkijkje
Eyecatcher
Zwembad in de tuin

De Vakvrouw

Bij het goed fotograferen van je woning komt echt veel meer kijken dan lukraak plaatjes schieten. Het kost veel meer tijd dan het maken van die gezellige familiekiekjes of vakantiefoto’s. Natuurlijk, ik hoor het je denken, heb je een professionele camera en een cursus gevolgd maar dat wil niet zeggen dat je ook professioneel kan fotograferen daarnaast zijn de meeste fotografiecursussen gericht op natuur en portretfotografie. Vastgoedfotografie is echt een hele ander tak van sport. Daarom wil ik je graag vertellen wat de meerwaarde van een professionele interieurfotograaf is.

Mijn werkwijze: 

Ik begin nooit lukraak foto’s te schieten maar bekijk eerst

A:

 • Om wat voor type woning gaat het.
 • Waar is deze woning gelegen.
 • Wat is de doelgroep.
 • Staat van onderhoud en de woonsituatie binnen.

Vervolgens kan ik gaan bepalen

B:

 • Hoe kijkt de potentiële huizenkoper naar deze woning
 • Hoe zorg ik ervoor dat men interesse gaat tonen.
 • Wat is het USP (Unique Selling Point) van dit huis
 • Hoe krijg ik daarmee de potentiële huizenkoper zover dat men de makelaar belt.

Uiteindelijk kan ik mijn apparatuur neerzetten om

C:

 • De ruimtelijkheid goed in beeld te brengen.
 • Mooie lichte ruimtes te laten zien.
 • De sfeerbeleving in de foto’s te laten zien
 • Details die toegevoegde waarde hebben te tonen.

Je krijgt maar één kans om je woning perfect te presenteren dus investeer daar dan ook in, het is inmiddels al gebleken en bewezen dat deze kosten ruimschoots terugverdient worden.   Sta jij op het op het punt de woning ten verkoop te zetten neem dan gerust vooraf contact met mij op. In een eerste gesprek kunnen we samen kijken waar ik jou mee kan helpen en hoe je de woning op zijn allerbest kunt presenteren.  Staat jouw huis inmiddels wel erg lang te koop en blijven kopers weg neem dan ook gerust contact met mij op en bespreken wij samen die oplossingen die ik jou te bieden hebt.

 

Benieuwd naar mijn werk? Neem gerust een kijkje op mijn portfolio. Deze kun je vinden op https://tudorstyle.nl/   Hier vind je ook het contactformulier.

Wil je liever gelijk contact bel dan naar 06 1945 4276 of stuur een mail naar info@tudorstyle.nl

 

Ik wens je een hele fijne dag en misschien tot ziens!

 

Carin van Amerongen

TudorStyle Interieurdesign –  vastgoedstyling – fotografie

 

Fotocredit: www.tudorstyle.nl

4 gedachtes op “Blog: Professionele woningfotografie & styling levert geld op”

 1. Thank you for some other great article. The place else may just anybody get that type of information in such a perfect manner of writing?

  I have a presentation next week, and I am at the look for such info.

 2. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to swap strategies with others, why not shoot me an email if interested.|

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *